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Observers at Children’s Hearings 
 

Summary 
 

• a member of an Area Support Team and a representative of a newspaper or 
news agency have a right to attend a children’s hearing. All other observers 
are in attendance at the discretion of the chairing member and cannot observe 
if the child or relevant person objects 

 
• SCRA and CHS will facilitate the observation of children’s hearings by a person 

with a genuine professional or research interest in the system and where this is 
the only way in which they can obtain the knowledge required 

 
• as both SCRA staff and AST members will be involved in arranging observations 

there is a need for good communication between the SCRA locality and AST 
about observers 

 
• there is a presumption that only one observer will be present at a children’s 

hearing 
 

• ordinarily all observers at a children’s hearing should have a Protection of 
Vulnerable Groups (PVG) certificate or a similar assurance  
 

• in relation to trainee panel members, every effort will be made to 
conclude their PVG check prior to them observing a hearing. Where this 
is not practicable their successful completion of the selection process 
and competent participation in pre-service training will provide adequate 
assurances that will allow them to observe hearings as an essential part 
of their pre-service training.  Where a request is made by CHS for a 
trainee panel member to observe a hearing, SCRA staff are to make the 
arrangements 

 
• with the exception of trainee panel members, observers without the right to 

attend the hearing should be asked to wait outside the hearing room until 
their attendance has been discussed with the child and relevant persons 
present 
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Observers may wish to be present at children’s hearings for a variety of reasons. Observers 
can include trainee panel members, Area Support Team (AST) members who are observing 
panel member practice, new Children’s Reporters, SCRA or CHS staff with a legitimate 
interest in the conduct of hearings, bona fide members of the press, or professionals who 
wish to understand more about the operation of the children’s hearings system. 

 
The Hearings Management Practice Guidance (HMPG), section 7, sets out the practical 
arrangements for the attendance of observers, with an emphasis on it as part of the regular 
communication between SCRA localities and ASTs. This note has been developed by the 
joint SCRA/CHS Hearings Management Group to supplement the HMPG by giving 
information to panel members and children’s reporters about the law and practice in 
relation to observers at children’s hearings. It should be read alongside section 7 of the 
Guidance. 

 
 
1. The Legislation 

 

Under the Children’s Hearings (Scotland) Act 2011, some observers have a right to attend a 
children’s hearing or pre-hearing panel: 

 
• A member of an Area Support Team, acting in the person’s capacity as such, for 

example a Panel Practice Advisor (PPA) 
 

• A representative of a newspaper or news agency 
 

In addition a constable, prison officer or other person (for example a prisoner escort) who 
has a person who is to attend a hearing in their custody, is authorised to attend the hearing. 

 
Any other observer at the hearing or pre-hearing panel must be granted permission to 
attend by the chairing member. In making a decision about an observer’s attendance: 

 
• the chairing member cannot grant permission to a person if the child or relevant 

person objects to the observer’s presence 
 

• the chairing member must take all reasonable steps to ensure that the number of 
persons present at the hearing is kept to a minimum 

 
 
AST Members 

 
Typically the members of ASTs who will be observing children’s hearings will be Panel 
Practice Advisors (PPAs) for the purpose of observing the practice of panel members and 
providing them with feedback. 

 
Rarely another member of the Area Support Team may wish to attend a children’s hearing. 
Area Conveners and Depute Area Conveners will have an overview of AST attendance at 
hearings and make sure there is a clear reason and purpose for AST members attending a 
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children’s hearing. The overriding concern of AST member must be the privacy of children 
and families who attend hearings and therefore they should only attend children’s hearings 
where it is the only way of obtaining the information they require to fulfil their role on the 
AST. 
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Although AST members have a right to attend hearings, this right should not be exercised 
when the child or a relevant person objects to the attendance of the AST member at the 
hearing. 

 
 
 
Representative of a newspaper or news agency 

 
The attendance of a journalist at a children’s hearing will usually be arranged by CHS and 
SCRA national offices. If prior notice of attendance is known, panel members and the 
relevant AST will be notified by the SCRA locality or CHS as appropriate. 

 
On the day of the hearing all journalists must produce a form of photographic identification 
to confirm that they are ‘a representative of a newspaper or news agency’. The reporter 
will confirm this before the hearing begins, but the chairing member may also request to 
see the identification at the start of the hearing if he or she wishes. 

 
There are strict rules about the publication of information from a children’s hearing. Where 
the attendance of a journalist has been arranged in advance this will have been explained to 
the individual. However, it would be good practice for the chairing member to remind all 
present of the restrictions at the start of the hearing. 

 
It is a criminal offence to publish “protected information” if the publication of the 
information is intended, or is likely, to identify a child, or the child’s address or school. 
“Protected information” means information in relation to a children's hearing, an appeal 
against a decision of a children's hearing, proceedings before the sheriff or an appeal from 
any decision of the Sheriff or Sheriff Principal made under the 2011 Act. To ‘publish’ 
includes printed media, television, radio, online and social media. 

 
A representative of a newspaper or news agency may be excluded from a children’s hearing 
where the hearing is satisfied that: 

 
• it is necessary to do so to obtain the views of the child, or 
• the presence of the person is causing, or is likely to cause, significant distress to the 

child. 
 
When the person is invited back into the room following a period of exclusion the chairing 
member may, where it is appropriate to do so, explain the substance of what has taken 
place in the persons absence. 

 
Information for journalists is available on the SCRA website.

https://www.scra.gov.uk/contact-us/information-for-journalists/
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Observers without a right to attend the hearing 
 
Other individuals with a genuine interest in the operation of the children’s hearings system 
may also wish to observe children’s hearings. This may include trainee panel members, new 
Children’s Reporters or other SCRA staff, CHS staff, researchers, professionals who will 
interact with the hearings system as part of their role, politicians or observers from outside 
Scotland. 

 
Children’s hearings are private proceedings. However, SCRA and CHS will facilitate the 
observation of children’s hearings by a person with a genuine interest in the system and 
where this is the only way in which they can obtain the knowledge required. ‘Mock’ 
hearing resources are available and consideration should be given to using these in the first 
instance. 

 
 
 
2. Practical Arrangements 

 
Before the hearing 

 
As both SCRA staff and AST members will be involved in arranging observations there is a 
need for good communication between the locality and AST. The HMPG contains further 
information on the practicalities of arranging observers. 

 
There is a presumption that only one observer will be present at a children’s hearing. In 
exceptional circumstances where more than one observer wishes to be present at a hearing 
agreement must be sought in advance from the child, family, Locality Reporter Manager and 
member of AST leadership team, where possible. 

 
Trainee panel members should be given first priority to observe hearings, followed by Panel 
Practice Advisors. 

 
Ordinarily all observers at a children’s hearing should have a Protection of Vulnerable 
Groups (PVG) certificate. The person arranging the observer is responsible for clarifying 
this, which may include seeing a copy of the certificate if there is any doubt. Where the 
individual does not have a PVG certificate, for example because they are visiting from 
outside Scotland, they must provide an equivalent assurance before the observation is 
arranged. Equivalent examples may be Scottish or Westminster Parliament clearance, a 
police or national security check or a PVG equivalent from their own country. 

 
All observers are subject to a duty of confidentiality and must not discuss anything they 
have seen or heard outwith the hearing room. This must be clearly explained at the time 
the observation is arranged and again on their arrival at the hearing centre. 

 
Observers must not be sent papers in advance of the hearing. Hearing papers are available 
to AST members on request on the day of the hearing. More information about this can be 
found in the CHS Observation and Feedback policy. 
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It is good practice for the children’s reporter to speak to the child and relevant persons 
present in the waiting room before the hearing to explain the presence of any observer and 
give the opportunity to consider if they wish to object. The reporter may communicate the 
child or relevant person’s objection to the attendance of the observer at the start of the 
hearing if the child or relevant person asks them to. 

 
 
At the hearing 

 
Where an observer does not have a right to attend he or she should be asked to wait 
outside the hearing room until the matter of their attendance has been discussed with the 
child and relevant persons present. This approach allows the child or relevant person a fair 
opportunity to object to the attendance of the observer without the potential observer 
present. 

 
The exception to this is a trainee panel member, part of whose training is to observe the 
preparation of serving panel members before the hearing and how they start the hearing. 
However, should a child or relevant person indicate to the reporter before the hearing that 
he or she objects to the presence of the trainee panel member the reporter should seek 
permission to pass this information to the panel members to allow the trainee panel 
member to leave before the hearing starts. 

 
All observers should be introduced by name at the start of the hearing and the purpose of 
their attendance explained. The child and each relevant person should be given an 
opportunity to indicate if they object to the presence of the observer. In the case of an AST 
member, although the child and relevant persons do not have a right to object to the 
member’s attendance, it is expected that the AST member will not exercise their right to 
attend the hearing if the child or a relevant person objects. 

 
 
After the hearing 

 
With the agreement of the chairing member the observer may remain in the hearing room 
at the end of the hearing, but must have no input into the writing of the reasons. 

 
Where there is another hearing in the session that the observer without a right to attend 
wishes to observe, he or she should leave the hearing room before the hearing starts to 
allow discussion with the next child and family about their presence. The exception to this 
is a trainee panel member. 
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3. Contacts 
 
 

SCRA 
 
Your Senior Practitioner, Locality Reporter Manager, Senior Operational Manager or the 
Practice team – practiceteam@scra.gov.uk  

 
 
 

CHS 
 
Your Lead Panel Representative or member of the Practice and Policy Team, 
practiceandpolicy@chs.gov.scot  
 
 
Updated March 2023 
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